Skip to content Skip to left sidebar Skip to right sidebar Skip to footer

KKTC BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ TMUHK’U KABUL ETTİ

KKTC BÜYÜKELÇİLİĞİMİZ TMUHK’U KABUL ETTİ

Türkiye Muhtarlar konfederasyonu, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde gerçekleştirdiği 23. İstişare toplantısı kapsamında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Türkiye Büyükelçisi Derya Kanbay’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Büyükelçisi Derya Kanbay’ın yanı sıra KKTC’nin Türkiye Büyükelçiliği Birinci Müsteşarı Sayın Seyit Mehmet Apak’ta hazır bulundu.

Büyükelçilik makamında gerçekleşen görüşmeye; Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Kıbrıs Muhtarlar Birliği Başkan Yardımcısı Gazimağosa Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Yeşilleme, Kıbrıs Muhtarlar Birliği Genel Sekreteri Saim Aktürk, Tmuhk Genel Sekreteri Seviye Ardıç Çelik, Genel Başkan Yardımcısı Figen Rençber, Trabzon Muhtarlar Federasyonu Başkanı Bekir Aktürk, Güneydoğu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Hatip Şeran, Karadeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Şerafettin Nas, Akdeniz Muhtarlar Federasyonu Başkanı Mahmut Gülcü, İç Anadolu Bölgesi Muhtarlar Federasyonu Başkanı Celal Duran, Doğu Anadolu Muhtarlar Federasyonu Başkanı Yardımcısı Turan Süme, Marmara Muhtarlar Federasyonu Başkanı Yardımcısı Mustafa Kandemir katıldı.

Yapılan görüşmede KKTC’nin Türkiye Büyükelçisi Derya Kanbay Türkiye’den gelen muhtarların ziyaretinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, iki ülke arasındaki muhtarların dayanışma içinde olmasının oldukça memnuniyet verici olduğunu belirtti.

KKTC Büyükelçisi Derya Kanbay şunları ifade etti: ’’Anavatan Türkiye’den Yavruvatan KKTC’ye yapmış olduğunun bu anlamlı ziyaret bizleri memnun etmiştir. İki ülke muhtarlarının birbirleriyle dayanışma içinde memnuniyet vericidir. Bu dayanışma iki ülke arasındaki sosyal, ekonomik ve kültürel bağları daha da ileriye taşıyacağından hiç şüphem yoktur. Özellikle halka en yakın hizmet birimi olan muhtarlarımız hem Türkiye’de hem de KKTC’de çok eski tarihsel kökene sahip bir teşkilatlanma geleneğine sahiptirler. Her ne kadar yapılan hizmetlerin arasında bir fark olmasa da KKTC’de özellikle Köy ve mahalle muhtarlarımız belediye birimlerine bağlı çalışmaktadır. Daha çok hizmetlerini bu yerel birim sağlar. Bu tabi Türkiye’de köyler hizmetlerini İl Özel idareleri alırken mahalleler belediyelerden alır. Büyükelçiliğimiz de KKTC muhtarlarıyla her zaman dayanışma içindedir. Onların gerek kendi gerekse hizmet ettikleri köy ve mahallelere elimizden gelen desteği sağlamaya çalışıyoruz. KKTC muhtarlarımızın Türkiye’deki muhtarlarımızla olan işbirliği iki ülke arasındaki bağları daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu dayanışma sorunlarınızın çözümüne de katkı sağlayacaktır. Bu konuda bizlerinde üzerine düşen her konuda yardıma hazır olduğumuzu bilmenizi isteriz.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, muhtarlık teşkilatının hukuksal olarak dünyada iki ülkede yaşatıldığını bu geleneğin devam ettirilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Akdeniz şöyle dedi: ‘’Öncelikle bizleri kabulünüzden duyduğumuz memnuniyeti dile getirmek isterim. Sizlere Türkiye’deki muhtarlarımızın selamını getirdik. Yine bu buluşmayı sağlayan KKTC Muhtarlar Birliği Başkan Yardımcımız Sayın Mustafa Yeşilleme’ye ve yönetim kurulu üyelerine teşekkür ediyoruz. Tabi muhtarlık teşkilatı olarak baktığımızda dünyada hukuksal olarak iki ülkede muhtarlık teşkilatının devam ettiğini görmekteyiz. Osmanlı-Türk geleneğinin en önemli birimlerinden biri olan bu teşkilatın KKTC’de de olması geleneklerimizin devam ettirilmesi açısında da oldukça önemlidir. Osmanlı’da Anadolu’da 19 Ekim 1829’da kurulan bu teşkilat 10 yıl sonra yani 16 Mayıs 1939’da Kıbrıs’ta kurulmuş ve bugünlere kadar hiç geleneklerini bozmadan halka hizmet etmeye devam ediyor. İki ülke muhtarları olarak sorunlarımızın ortak çözümüne yönelik bir Çalıştay ve birde Sempozyum toplantısı gerçekleştirdik. Türkiye’de yapılan bu iki toplantıda iki ülke muhtarlarının sorunları karşılıklı olarak ele alındı. Bu toplantılarda Kıbrıs Muhtarlar Birliği üyeleriyle Türkiye Muhtarlar Konfederasyonunun üyeleri ortak karar alma ve sorunları ortak dile getirme kararı aldık. Muhtarlık teşkilatına yeni bir hukuksal kimlik kazandırmak durumundayız. Gerek Anavatan’da gerekse Yavruvatan’da bu teşkilatı daha aktif daha katılımcı hale getirmek için iki ülke muhtarları olarak  el ele olacağız. Eminim ki Büyükelçiliğimiz bu konuda bizlere yardımcı olacaktır. Bizleri Büyükelçilik makamında kabulünüzde dolayı teşekkür ediyoruz.

KKTC Muhtarlar Birliği Başkan yardımcısı ve Gazimağosa Muhtarlar Derneği başkanı Mustafa Yeşilleme ise Türkiye Cumhuriyeti muhtarlarıyla birlikte çalışmaktan kıvanç duyduğunu belirterek bu çalışmalar iki ülke halkları arasındaki gelenek ve göreneklerimizin yaşatılması açısında da önemli olduğunu söyledi.

Yeşilleme şöyle devam etti: ‘’Sayın Büyükelçimize teşekkür ediyoruz. KKTC’de bizlere her konuda destek veriyor. Aşamadığımız her konuda bizlere kapılarını açıyor, bu bizim için önemlidir. Türkiye’deki muhtarlarımızla birlikte hareket ederek sorunlarımızın daha çabuk çözüleceğine yürekten inanıyoruz. Tarihsel açıdan bizler hala Osmanlı’da çıkan kanunlarla vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Yerel yönetimlerin içinde halka en yakın olan bu teşkilatın günümüze uyarlanmış için KKTC hükümetiyle çalışmalarımız sürüyor. Bizlere Türkiye’deki muhtar arkadaşlarımızın da destek olmasını önemsiyoruz. Türkiye’de gerçekleştirdiğimiz çalıştay ve sempozyumda iki ülke muhtarları olarak eksiklerimiz görme fırsatı bulduk. Bu çalışmalar bize ileriki aşamalarda neler yapabileceğimiz ortaya koydu. Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu ile işbirliğimiz her zaman devam edecektir’’ dedi.  

Daha sonra KKTC’nin Türkiye Büyükelçisine Genel Başkan Yardımcısı Figen Rençber hediye takdim etti.

Son Düzenlenme Cuma, 23 Haziran 2017 04:10